Jouw internetverbinding kan worden afgeluisterd en gemanipuleerd, en is eenvoudig te herleiden tot jouw fysieke locatie. Met een VPN-verbinding versleutel je al jouw internetverkeer en maskeer je je locatie.

Hoe doe ik dat?

Als je gebruikt wilt maken van een VPN heb je twee dingen nodig.

 • Je sluit een abonnement af met een VPN-provider. Die geeft jou een gebruikersnaam, wachtwoord en de naam van de VPN server waarmee je jouw computer mag verbinden.
 • Je downloadt een programma op je computer waarmee je een VPN-verbinding kunt maken.

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Netwerk. Als je verbonden bent met een VPN, gaat al jouw verkeer eerst - versleuteld - naar de VPN-provider. Deze stuurt het door naar de website die je bezoekt. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Niemand, behalve de VPN provider, kan met jouw verkeer meekijken. Dat betekent dat je in combinatie met een VPN ook veilig gebruik kunt maken van openbare WiFi-netwerken.
 • Je kunt de locatie van waaraf je surft verbergen of veranderen. Bijvoorbeeld om streaming video te kunnen ontvangen van aanbieders die het aanbod beperken tot een bepaald land.
 • Je kunt voorkomen dat jouw bezoek aan een bepaalde website gekoppeld wordt aan jouw IP-adres.
 • Je kunt verkeer versturen of ontvangen dat jouw Internet Service Provider of de wifi-aanbieder heeft geblokkeerd.VPN schematisch uitgelegd

VPN vs. Tor

Het VPN (Virtual Private Network) waarmee je surft zal nog steeds zijn aan te wijzen, maar jouw persoonlijke apparaat is niet meer direct te herleiden. De keuzes voor de sites die je bezoekt zijn nog steeds te volgen en de sites waarop je inlogt weten nog steeds welke gebruiker inlogt. Daarom ben je nog steeds herkenbaar aan jouw surfgedrag. Een VPN is daarom niet 100% anoniem. Wie volledige anonimiteit wenst kan daarom niet vertrouwen op VPN technologie, maar zal gebruik moeten maken van bijvoorbeeld de Tor Browser Bundle.

Het voordeel van VPN over Tor is de snelheid: er zijn genoeg VPN aanbieders die voldoende bandbreedte aanbieden om bijvoorbeeld snel mee te kunnen downloaden of streaming video te bekijken. Tor is vaak langzaam als gevolg van de extra vertraging die inherent is aan de opzet van Tor (welke nodig is om anonimiteit te kunnen garanderen).

Welke VPN aanbieder kies ik?

Er zijn diverse websites die VPN providers vergelijken. Elke website hanteert weer andere criteria en daarom is het belangrijk dat een website duidelijk aangeeft hoe ze hebben gescoord en welke VPN voor welk soort gebruiker het best geschikt is. Wij zijn daarom wel fan van de vergelijkingen van Greycoder.com en van het Nederlandse vpndiensten.nl (beiden up to date - 2018). Wil je er echt diep induiken? Probeer dan de website van That One Privacy Guy.

Het is erg moeilijk om een lijst te geven met “aanbevolen” VPN diensten. Het aanbod wisselt voortdurend evenals de kwaliteit en de services van de betreffende VPN providers. Daarnaast hangt de keuze voor een VPN dienst ook af van het doel wat je er mee hebt.

Er zijn honderden VPN aanbieders verspreid over de hele wereld. Elke VPN aanbieder heeft specifieke eigenschappen welke van invloed kunnen zijn op jouw keuze om van hen gebruik te maken. Belangrijke verschillen tussen VPN aanbieders vind je op de volgende aspecten:

 • de privacyvoorwaarden van de VPN aanbieder: wordt jouw gebruik gelogd of niet en zo ja voor hoe lang?
 • eventuele beperkingen in het soort verkeer dat je mag versturen. Veel VPN aanbieders verbieden bijvoorbeeld Bittorrent en verbieden het versturen van mail (om spam te bestrijden).
 • de extra diensten die de VPN-aanbieder kan aanbieden, waaronder DNS. DNS wordt gebruikt als het telefoonboek van het internet. Het vertaalt bijvoorbeeld www.bof.nl in 82.94.216.82, het adres dat jouw computer nodig heeft om contact te maken met de website van Bits of Freedom. Als je gebruik maakt van een VPN zonder gebruik te maken van diens DNS-servers, dan “lek” je als het ware nog steeds informatie over jouw internetgedrag richting jouw huidige DNS server(s).
 • prijs, abonnementsvormen en betalingsmogelijkheden. Veel aanbieders bieden tegenwoordig betaling via Bitcoin, een digitaal betaalmiddel met privacyvriendelijke eigenschappen. Anderen accepteren alleen creditcards en Paypal.
 • het aantal VPN servers waaruit je kunt kiezen en het land waarin deze zijn opgesteld. Als je bijvoorbeeld kiest voor een VPN server in de Verenigde Staten, dan lijkt het voor de websites waar je naar toe gaat alsof jij ook daadwerkelijk je in de Verenigde Staten bevindt. Dit is handig om zogenaamde geo-blokades te omzeilen die met name streaming video aanbieders hebben ingesteld.
 • de kwaliteit van de support die je kunt krijgen als het gebruik van de VPN dienst problemen geeft.