5 min.

Een browser gebruik je om op het internet te surfen. Kies een browser die jouw privacy respecteert.

Meestal wordt er met je computer standaard een browser meegeleverd. Op Windows-apparaten zit Internet Explorer, Apple-apparaten komen met de browser Safari, en op Android-apparaten zit standaard de browser Google Chrome. Dit is best handig, want zo kun je meteen aan de slag. Maar het is niet persé goed voor je privacy, veiligheid en vrijheid online. Daarom loont het om na te denken over het installeren van een andere browser.

Waar moet ik aan denken?

Om je vrij en privé op het internet te kunnen begeven, is het belangrijk dat je je browser makkelijk kunt aanpassen naar jouw wensen. Aanpassingen noemen we ook wel “Add-ons”, “Plug-ins” of “Extensies”. Browsers die het makkelijkst aan te passen zijn en waarvoor de meeste uitbreidingen beschikbaar zijn, zijn Mozilla Firefox en Google Chrome.

Om je vrij en privé op het internet te kunnen begeven, is het ook belangrijk om te weten wat de browser met jouw gegevens doet. Firefox en Chrome kennen allebei uitgebreide privacy-instellingen. Helaas kleven er aan Google Chrome een aantal privacy-bezwaren. Daarom raden wij Mozilla Firefox aan.