Online chatgesprekken zijn vaak eenvoudig mee te lezen door derden. Bescherm je privégesprekken met versleuteld chatten.

Pidgin IM

Kun je het je herinneren? De chatroom? In de jaren negentig waren chatrooms enorm populair. Veel websites hadden er een, en bijna iedereen had een chat-applicatie op zijn of haar computer, zoals MSN, ICQ, Yahoo Messenger, etc. Modernere alternatieven zoals Skype en commerciële alternatieven zoals Lync worden tegenwoordig nog steeds veel gebruikt. Ook is chat vaak een onderdeel van sociale media platformen.

Chatprogramma’s

Er zijn zowel gesloten als open source chat protocollen. Het open source protocol dat door veel chat-applicaties wordt ondersteund heet XMPP. XMPP heeft voordelen voor de privacy van gebruikers. het heeft namelijk geen centraal punt waar alle gesprekken te analyseren of af te tappen zijn. Bovendien hebben de grootste XMPP server operators met elkaar afgesproken onderling encryptie toe te passen waardoor afluisten verder bemoeilijkt wordt.

De OTR plugin

Toch is er nog geen sprake van end-to-end encryptie. OTR is een open source plugin die dit verhelpt. OTR is een plugin die in veel chat applicaties te installeren of zelfs al aanwezig is. Deze plugin versleutelt alle communicatie tussen jou en je gesprekspartner. Dit betekent dat alleen jij en je gesprekspartner deze berichten kunnen ontsleutelen. Verder zorgt OTR er voor dat er tijdens het gesprek geen valse berichten verstuurd kunnen worden door een derde partij die zich voordoet als een van de gesprekspartners.

Mobiel chatten

De chat-applicatie en protocollen hierboven hebben als uitgangspunt dat beide gesprekspartners online zijn en de applicatie geopend hebben. Dat is voor mobiele chatapps vaak niet het geval. Daarom werkt mobiel chatten net even anders dan chatten op de computer. Je kent deze apps bijvoorbeeld als Whatsapp en Telegram.

Let op dat een aantal gratis chat apps om veel toegang tot de gegevens op je telefoon vragen. Ook is de beveiliging niet altijd in orde, en hebben de bedrijven achter de apps soms toegang tot jouw berichten. In dit advies worden de meest populaire mobiele chatapps vergeleken.

Windows PhoneiOSAndroid