Wapen je tegen diefstal

Categorieën: Beveiliging
Platformen: Web
10 min.

Het overkomt iedereen: je computer gaat stuk of wordt gestolen. Alles kwijt? Nee hoor!

Noteer je serienummer

Nieuwe computer of telefoon gekocht? Schrijf het serienummer van het nieuwe apparaat op. Dat nummer is voor elk apparaat uniek. Mocht de politie jouw apparaat vinden, dan weten ze meteen dat ‘ie van jou is. Ook wil de verzekering bij diefstal of verlies deze informatie graag van je weten. Het serieunummer van je computer of telefoon vind je in de buurt van de accu, of op de zijkant van de originele doos. Op je mobiel kun je dit nummer ook achterhalen door *#06# in te toetsen.

Lokaliseer je computer of telefoon

Verder kun je ook een anti-diefstal applicatie installeren. Dat is een programma om jouw apparaat te lokaliseren–dit kan de politie enorm helpen bij het terugvinden van je spullen.

Maak regelmatig een backup van je bestanden

Een backup is een kopie van je bestanden op een andere plek dan je computer. Dat is wel zo veilig. Maar hoe maak je zo’n backup?

Op de meeste nieuwere computers wordt er een backup-systeem meegeleverd. Op Windows heet dit “Backup maken en terugzetten” en op Mac-computers heet het “TimeMachine”.

Wees je er wel van bewust dat je bestanden vaak worden opgeslagen bij een derde partij. Daarbij bestaat een groter risico dat anderen toegang hebben tot jouw bestanden. Als je dat risico wilt verkleinen kun je je bestanden versleutelen. Dan staan ze wel bij een derde partij, maar heeft die derde partij niet de sleutels om ze te openen. Die heb alleen jij.