Jouw internetverbinding thuis kan een stuk veiliger. Een goede beveiliging is belangrijk. Het beschermt je tegen misbruik van jouw verbinding en datadiefstal.

Stap 1: Internet thuis

Om je internetverbinding thuis te beveiligen moet je bij je router zijn. Dat is het kastje dat je (hoogstwaarschijnlijk) van je provider hebt gekregen en nu ergens in een hoekje onverdekt staat opgesteld. Routers verzorgen het internet in je huis. Zowel via de kabel als draadloos (WiFi). Je router heeft een eigen internetpagina. Hier kun je aanpassingen aan je router maken. De URL staat in het boekje dat je bij je router hebt ontvangen. Als je ‘m daar niet kunt vinden, kun je hem online vinden via de site van je provider. De inloggegevens om op de pagina van je router in te loggen vind je meestal op de onderkant van je router. Kun je ze niet terugvinden, bel dan je provider - die kan je verder helpen.

Stap 2: Een goed wachtwoord voor je internet

WiFi-netwerken kunnen open zijn of gesloten. Als je een gesloten internetverbinding hebt, betekent dat dat je een wachtwoord nodig hebt om erop in te loggen. Je internetverbinding kan op drie manieren beveiligd zijn: met WEP of WPA, twee verouderde technieken, of met het nieuwere WPA2. Helaas zijn WEP en WPA best kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om de router zo in te stellen dat hij om een WPA2-wachtwoord vraagt. Verder is het belangrijk dat je het WiFi wachtwoord verandert wanneer je de router instelt. Vaak komt je router namelijk met een standaard wachtwoord. Een slimme crimineel kan daar makkelijker op inbreken.

Stap 3: WPS

Een ander beveiligingsrisico, ook als je WPA2 gebruikt, is een instelling genaamd WPS (de WiFi Protected Setup). Dit staat op sommige routers standaard aan. WPS maakt het makkelijk om nieuwe apparaten op het netwerk aan te sluiten, maar is makkelijk te misbruiken. Je kunt dit oplossen door WPS uit te schakelen. Dit kun je doen op de internetpagina van je browser.

Stap 4: Updaten!

Als laatste is het belangrijk dat de software van de router zelf up to date is. Ook dit kun je doen op de internetpagina van je browser.