Bedrijven en overheden lezen tegenwoordig actief mee met jouw e-mail. Als je vertrouwelijk wilt communiceren, is e-mail niet geschikt.

Je e-mail is niet privé

Omdat e-mail zo open is, is het makkelijk mee te lezen. Dat maakt het voor bedrijven een makkelijk doelwit. Bedrijven als Gmail en Ziggo verwerken en slaan je e-mail voor je op. Ze mogen je e-mail ook doorzoeken en hebben het recht je e-mails te overhandigen aan overheden die daar om vragen. E-mailen met Gmail, bijvoorbeeld, is gratis, maar dat betekent wel dat Gmail via een andere manier geld moet verdienen. Ze doen dat door de inhoud van je e-mails te analyseren en vervolgens te gebruiken voor advertentiedoeleinden.

Hoe kan ik dan veilig mailen?

Eigenlijk kan dat niet. Overstappen naar een provider die wel goed omgaat met jouw privacy lost het probleem maar deels op. Door het enorme marktaandeel dat Google heeft zal een significant deel van alle mail die je verstuurt via de mailservers van Google worden verwerkt. Je mail versleutelen maakt het een stuk lastiger om inbreuk te maken op je privacy. Lees daarom vooral de stukken in deze Toolbox over mailversleuteling.

Kanttekeningen

  • Versleuteld mailen vereist dat degene met wie je mailt, dat ook doet.
  • Versleuteld mailen zorgt ervoor dat de inhoud van je e-mail weliswaar onleesbaar wordt, maar het is nog steeds duidelijk is wie met wie communiceert, hoe vaak en wanneer. Ook de onderwerpregels van je e-mails zijn dan nog leesbaar. Deze informatie noemen we metadata of gedragsgegevens. Je metadata schetst een heel gedetailleerd profiel van jou, ook als je versleuteld mailt.

Echt veilig communiceren

Denk aan andere communicatiemethodes, zoals versleuteld appen of chatten.