Als je surft, is de verbinding die je maakt met een website meestal onbeveiligd. Dat brengt risico’s met zich mee, zoals datadiefstal en privacy-inbreuken. Daarom is het belangrijk om over een beveiligde (versleutelde) verbinding te surfen. Dat kan met een HTTPS add-on.

Dagelijks gebruik

Installeer de Firefox add-on HTTPS Everywhere. Deze zal ervoor zorgen dat je browser automatisch veilig verbinding maakt met bekende websites.[^1] Onder bekende websites worden websites verstaan waarvan bekend is dat ze HTTPS bieden. Soms staat een website niet in deze lijst, maar biedt de website wel HTTPS. Probeer jezelf daarom aan te leren altijd https:// te schrijven voor het adres van de website die je bezoekt. Als de website versleuteling biedt, dan word je meteen naar de veilige variant van de website gestuurd.


HTTPS schematisch uitgelegd

Wat is HTTPS?

HTTPS betekent dat al het internetverkeer tussen jouw browser en de website die je bezoekt wordt versleuteld, waardoor derden niet kunnen meekijken of ongemerkt iets kunnen veranderen aan jouw communicatie met de website. Daarnaast bevat HTTPS mechanismen waarmee jouw browser kan controleren of de site die je bezoekt ook daadwerkelijk de site is die je denkt te bezoeken.

Hoe herken je HTTPS?

Hieronder zie je de adresbalk van drie webbrowsers. In elk van de browsers kun je zien dat HTTPS wordt gebruikt.HTTPS herkennen

De kenmerken

  1. Het groene slotje in de adresbalk.
  2. De S in HTTPS://
  3. Sommige organisaties hebben een “groene balk”. De meeste browsers laten je dan een blok of een tekst in het groen zien. Bij dit soort “groene balken” is strenger gecontroleerd of de organisatie is wie ze zegt te zijn.

Er zijn meer add-ons (Certificate Patrol, Calomel SSL Validation, etc..) die ondersteunend kunnen zijn voor het versleuteld surfen. Deze zijn met name geschikt voor gevorderden en worden hier niet verder toegelicht.