5 min.

Een iPhone slaat voortdurend op waar jij bent. Je kunt deze privacyinbreuk beperken.

Je provider slaat jouw locatie gemiddeld om de 15 minuten op, 24 uur per dag. Maar wist je dat jouw iPhone dat ook doet? In een paar eenvoudige stappen zorg je ervoor dat jouw locatie niet constant bijgehouden wordt door de fabrikant van jouw toestel.

De afweging

De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over GPS, WiFi en Bluetooth. Deze technieken worden gebruikt voor het bepalen van je locatie. Daar is op zichzelf niets mis mee. Door GPS weet jij waar de dichtstbijzijnde bushalte is, of hoe je van Maastricht naar Den Helder navigeert. Hartstikke handig.

Maar de fabrikant van jouw telefoon heeft ook redenen om jouw locatie bij te houden die helemaal niet in jouw belang zijn. Bijvoorbeeld om een gedetailleerd profiel van jou te schetsen voor reclame doeleinden. Sommige mensen zijn van mening dat dit positief is: je wilt geen reclame zien voor “kiloknallers” bij de locale supermarkt als je vegetariër bent. Andere mensen zien dit als een inbreuk op hun privacy.


Hoe beperken we deze inbreuk tot een minimum?

iOS - locatievoorzieningen


Ga op je iPhone of iPad naar:

Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen

Hier kun je locatievoorzieningen in zijn geheel uitzetten. Wat je hier ook ziet is een overzicht van apps die om toegang tot jouw locatie hebben gevraagd. Staan hier apps tussen waarvan jij vindt dat ze jouw locatie niet hoeven te weten? Vraag je bijvoorbeeld af waarom een “zaklamp app” die alleen het lampje op je telefoon aanzet, je locatie nodig heeft…

Klik nu door naar Systeem:
Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem

Waarschijnlijk heb je geen belang bij de volgende items, maar Apple of een ander advertentienetwerk wel.

  • Diagnose en gebruik
  • iAds op locatiebasis
  • Populair vlakbij
  • Veelbezochte locaties

iOS - locatiedatabase

Veelbezochte locaties is een database van locaties waar jij je de afgelopen maand bevond. Naast dat deze gegevens gebruikt kunnen worden voor reclamedoeleinden, is dit ook de manier waarop jouw iPhone of iPad weet waar jouw werk-locatie is en waar je thuis-locatie is. Het is namelijk waarschijnlijk dat als je je overdag 8 uur op dezelfde plek bevindt, dit je werk is. En dat wanneer je ‘s avonds stopt met reizen en je telefoon niet meer gebruikt, je thuis aan het slapen bent.

Als je Veelbezochte locaties uitzet betekent dit dat je telefoon je niet meer de optie geeft: “herinner mij hieraan als ik thuis kom”. Als je Populair vlakbij uitzet zal je iPhone je niet meer vertellen over dat leuke restaurant aan het einde van de straat. Maak een afweging voor jezelf: aan of uit? Privacy of gemak?

Werkt Maps nog wel?

Zeker. Het enige dat anders is, is dat je Maps nu zelf moet vertellen waar je bent. Je kunt dus nog steeds de weg zoeken, maar moet ook je beginlocatie aangeven. Dat is makkelijk, want daar ben je al.