Bewust kiezen voor open source draagt veel bij aan een veiliger en vrijer gebruik van internetdiensten.

Wat is open source?

Open source software is software waarvan de broncode openbaar is. De schrijver (programmeur) van een stuk software publiceert de code zodat het door anderen kan worden verbeterd en gecontroleerd. Je mag met de broncode eigen varianten van de software te maken, en onder bepaalde voorwaarden zelfs hele nieuwe producten.

Waar herken ik open source applicaties aan?

Om het je makkelijk te maken zie je bij de tools die open source zijn het open source icoon rechtsboven het artikel, naast de naam van de tool. Het icoon ziet er zo uit:Open source logo

Open source en vrijheid

Deze Toolbox gaat over privacy en internetvrijheid. Open source biedt gebruikers veel vrijheid. Vrijheid om een programma helemaal naar je eigen hand te zetten, of om te controleren of een stuk software wel echt veilig is. Of simpelweg de vrijheid om te zien hoe iets werkt. Wij vinden deze vrijheid belangrijk en moedigen het maken en gebruiken van open source software aan. Dat betekent niet dat als een programma niet open source is, je het niet moet gebruiken. Ook software waarvan de broncode niet openbaar is kan een bijdrage leveren aan meer privacy en veiligheid online.

Voordelen van open source

  • De code is controleerbaar. Andere softwareontwikkelaars en security-experts kunnen daardoor uitzoeken of de broncode kwalitatief hoogstaand is, of kwetsbaar, en controleren of er niet geheime achterdeurtjes in zitten verstopt. Dit wordt voor belangrijke privacygerelateerde software ook daadwerkelijk gedaan (zo is Truecrypt recentelijk gecontroleerd).
  • Iedereen kan bijdragen aan de software, door bijvoorbeeld te helpen met programmeren, ontwerpen of het schrijven van vertalingen en handleidingen. Verbeteringen en nieuwe functies worden veel minder gedreven door de commerciële belangen van een bedrijf, maar door de belangen van gebruikers.
  • Je zit niet vast aan een leverancier. Als de huidige ontwikkelaar ermee stopt, kan iemand anders het overnemen. Dat is goed voor jou, want minder kans dat je plotseling over moet stappen op een andere app of CMS.
  • Veel open source software volgt open standaarden en kunnen daardoor goed samenwerken met andere producten die aan dezelfde standaarden voldoen. Closed-source bedrijven maken liever zelf standaarden, die ze dan door marktoverwicht aan anderen proberen te verkopen.
  • Doordat de code openbaar is, is het makkelijker om het programma geschikt te maken voor meerdere platformen.

Geen garanties

  • Open source levert op zichzelf geen enkele garantie dat het programma daarmee veilig of privacyvriendelijk is. Iemand moet de broncode controleren om dit vast te stellen.
  • Het beschikbaar stellen van broncode houdt geenszins een verplichting in van de ontwikkelaar om deugdelijke ondersteuning te leveren op de code. Bij commerciële software (die meestal closed-source is) kun je hier vaak wel op rekenen.