Het is niet slim om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. Maar veel verschillende wachtwoorden onthouden is moeilijk. Daarom bestaan er wachtwoordbeheerders. Dat zijn kleine programma’s op je computer waar al je wachtwoorden op een plek bewaard worden.

Maar waarom zou een crimineel mijn wachtwoord willen?

Een e-mail account, je social media accounts, een account bij je favoriete krant, een paar webwinkels… Je hebt al gauw een handvol accounts. En in al die accounts staan persoonlijke gegevens van jou. Overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken is gevaarlijk. Want als een crimineel bij een van je accounts het wachtwoord weet te achterhalen, kan hij overal bij. En als jouw persoonlijke gegevens in handen komen van iemand die kwaad in de zin heeft, kan dat heel vervelend uitpakken.

Iemand kan spullen bestellen bij webwinkels en jou af laten rekenen. Of jouw persoonlijke chats en e-mails lezen. Of de bestanden die je bij clouddiensten als Dropbox bewaart, zien. Inclusief de privé foto’s die je met niemand wilde delen.

Maar het allerergste is Identiteitsfraude

Als je ooit een kopietje van je paspoort hebt gemaakt, staat deze misschien nog wel in je e-mail inbox of op een clouddienst als Dropbox. Nu heeft een criminieel niet alleen je adresgegevens, maar ook je paspoort! Nu kan hij nog veel meer schade aanrichten. Een nieuwe bankpas opvragen of een hele nieuwe rekening openen. Of een bedrijf registreren op jouw naam bij de Kamer van Koophandel. Het televisieprogramma Rambam laat precies zien hoe dat in z’n werk gaat. En dat het makkelijker is dan je denkt. Mensen die met identiteitsfraude te maken krijgen, ondervinden hier jaren last van.

Een wachtwoordmanager gebruiken

Om toegang te krijgen tot je wachtwoorden gebruik je één “master password”. Zorg dat dit een goed wachtwoord is. Je wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen zodat alleen jij, met behulp van je “master password”, bij je opgeslagen wachtwoorden kunt. De volgende keer dat een site gehackt wordt en een database met wachtwoorden lekt, hoef je enkel het wachtwoord van de gehackte site aan te passen.

Tips bij het gebruik en het kiezen van een goede wachtwoordmanager:

  • Gebruik een sterk wachtwoord, het liefst in combinatie met “twee-factor authenticatie”.
  • Een open source wachtwoordmanager heeft de voorkeur.
  • Bepaal van te voren of je wachtwoorden wilt kunnen synchroniseren tussen je apparaten. Als je dat wilt, kies dan een wachtwoordmanager die door al jouw apparaten wordt ondersteund. Als je de wachtwoordmanager ook op een smartphone gaat gebruiken vergeet dan niet ook daar een sterk wachtwoord op te zetten.
  • Indien je ervoor kiest om je wachtwoorden niet in de ‘cloud’ te zetten, zorg dan wel voor een goede backup, anders loop je het risico dat je van de ene op de andere dag, géén van je accounts meer in kan.

We hebben in deze Toolbox een aantal wachtwoordmanagers voor je op een rij gezet.