Openbare WiFi kan vaak makkelijk worden afgeluisterd en onderschept, waardoor jouw identiteit en data niet veilig meer zijn. Neem maatregelen om dit te voorkomen.

Openbare WiFi is meestal gratis beschikbaar. In de trein en op het terras: WiFi-hotspots vind je overal. Ze zijn echter even makkelijk als ze gevaarlijk zijn. Alle gebruikers van het netwerk hebben namelijk de mogelijkheid om anderen af te luisteren.

Daarom kun je beter gebruik maken van je eigen databundel. Dat is wat duurder, maar realiseer je dat identiteitsdiefstal je veel meer kan kosten. Geadviseerd wordt ook om geen belangrijke dingen, zoals Internet Bankieren, te doen als je op een openbare WiFi verbinding zit.

Toch gebruik maken van een WiFi-hotspot?

Mocht je toch gebruik willen of moeten maken van WiFi-hotspots, houd je dan zoveel mogelijk aan de volgende 3 tips.

1: Pas je deel-instellingen aan

Als je met een WiFi-hotspot bent verbonden, zet dan op je computer de mogelijkheid om te delen uit. Iedereen op het netwerk heeft op dit moment namelijk toegang tot jouw computer.

2: Gebruik een firewall

Met een firewall creëer je een virtuele muur waarmee je de kans kleiner maakt dat programma’s op jouw toestel/computer met kwaadwillenden kunnen communiceren zonder dat jij het door hebt.

3: Een veilige verbinding

Gebruik zoveel mogelijk een https verbinding of gebruik een VPN.