1Password is een tool waarmee je je wachtwoorden versleuteld opslaat.

1Password is een commerciële wachtwoord manager die wachtwoorden voor je opslaat in een digitale kluis. Het werkt erg gebruikersvriendelijk, in allerlei browsers, en ook op veel platforms.

Gebruik

1Password is een aparte applicatie waarin je de wachtwoorden kan managen. Maar het belangrijkste deel van de applicatie is de browser-extensie. Die pikt automatisch op als je een gebruikersnaam en wachtwoord invult en biedt dan aan om dat op te slaan. Op die manier vul je al heel snel je eigen database aan. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om die gebruikersnaam en wachtwoord voor je in te vullen en automatisch te versturen. Uiteraard ook met mogelijkheid om wachtwoorden te genereren.

De applicatie biedt ook de mogelijkheid aan om een Audit uit te voeren. Je kunt dan je eigen wachtwoorden bekijken, naar sterkte van het wachtwoord, wanneer je het voor het laatst veranderd hebt, en er is ook een database met Heartbleed slachtoffers zodat je weet of je daar je wachtwoorden moet veranderen.

Toegankelijkheid

De digitale kluis is beveiligd met een goede versleuteling die het moeilijk maakt om brute-forcing te doen. Het is goed om daar een een zo moeilijk mogelijk wachtwoord op te zetten wat je nog wel kunt onthouden. Je moet dat wachtwoord vaak invullen, maar het is ook het wachtwoord waar al je andere wachtwoorden achter komen.

Distributie

De echte waarde van zo’n backup kluis is dat je zo makkelijk mogelijk toegang hebt tot je kluis. Idealiter wil je dus iets hebben wat je op je laptop, computer, tablet en telefoon kan gebruiken. Met 1Password is dit mogelijk en op verschillende manieren. Je kunt je (versleutelde) database opslaan op Dropbox en op die manier de synchronisatie tussen verschillende apparaten doen. Een andere optie is gebruik te maken van de Apple iCloud, maar dan zit je aan Apple apparaten vast.
Als je geen gebruik wilt maken van externe diensten dan kan dat ook door middel van de directe WiFi synchronisatie. Die werkt alleen als beide apparaten aan staan en dichtbij elkaar zijn.

Het is met de laatste versie ook mogelijk om meerdere digitale kluizen te hebben, en ook om zo’n kluis met iemand te delen. Dat is bijvoorbeeld handig met je partner, familie, of binnen een team op je werk.

Ontwikkeling

1Password is een tool die ontwikkeld wordt door een wereldwijd team van AgileBits. Oorspronkelijk is het ontwikkeld voor OS X, maar er zijn al een tijdje ook versies voor Windows, iOS en Android beschikbaar, allemaal met dezelfde features.
De implementatie van de digitale kluis is openbaar, en er is al een onafhankelijke open-source implementatie beschikbaar die 1Password kluizen kan lezen (met het wachtwoord uiteraard).

Prijs

1Password is commerciële software. Voor OS X of Windows kost het pakket €34,99 en de iOS of Android app kost €8,99. Er zijn vaak goedkope upgrade prijzen beschikbaar.

  • Voordelen

  • End-to-End encryptie
  • Werkt op verschillende platformen
  • Deze tool is bewezen veilig
  • Privacy-vriendelijk