Bitwarden is een gratis, open-source wachtwoord manager.

Bitwarden is ontwikkeld door het bedrijf 8bit Solutions met als doel om een wachtwoord manager in de markt te zetten die volledig open-source is. Dit is meteen het grootste verschil ten opzichte van populaire wachtwoord managers zoals Lastpass en 1password. Er is ook een betaalde versie waarmee je gemakkelijk wachtwoorden kunt delen met je familie of bedrijf.

Eigen hosting

Er is nog een punt wat Bitwarden van veel anderen onderscheidt en dat is de mogelijkheid om je wachtwoordkluis op een server thuis of op het werk te installeren. Het voordeel daarvan is dat je zelf in beheer bent van je data en het maken van back-ups zonder afhankelijk te zijn van de servers van Bitwarden. Dit is een wat technischer aangelegenheid, maar de website van Bitwarden biedt uitgebreide informatie over hoe je dit kunt doen.

Ondersteuning

De meeste platforms ondersteunen Bitwarden: Windows, Linux, Android, iOS en er is zelfs een command line mogelijkheid voor wie zich daaraan durft te wagen. Daarnaast zijn er ook browser-extensies beschikbaar die automatisch je opgeslagen wachtwoord van een website invullen zodra je deze bezoekt., Als je een nieuw account aanmaakt, slaat de browser-extensie direct je gegevens opin de kluis – net als bij KeeFox en 1Password.

Gebruiksvriendelijkheid

Dit maakt Bitwarden gebruiksvriendelijk. Er is een nette, overzichtelijke interface waarin je veilig losse notities en je wachtwoorden kan groeperen en deze kun je op al je apparaten uitlezen waarop je het installeert. Je kunt in je kluis zelfs meerdere identiteiten aanmaken voor jou als persoon, maar ook voor je creditcard bijvoorbeeld, waardoor je op een website met één druk op de knop de juiste gegevens invult. Je hoeft natuurlijk alleen nog maar even te controleren of alle informatie in de juiste velden staat.

Kosten

De basisversie van Bitwarden is gratis. Je mag daarvoor alle functies gebruiken op zoveel mogelijk apparaten als je wilt. De uitgebreidere versies van Bitwarden, zoals Family en Enterprise, bieden extra mogelijkheden zoals tweestaps-authenticatie en het delen van wachtwoorden binnen je gezin of bedrijf respectievelijk. Voor het hele gezin betaal je $1,- per maand en voor een bedrijf kost een account $3,- per maand. Met een Premium account ($10,- per jaar) geeft Bitwarden je tot 1GB versleutelde opslag en extra login-mogelijkheden.

  • Voordelen

  • Werkt op verschillende platformen
  • Privacy-vriendelijk
  • Deze tool is open source