Briar

Categorieën: Appen, Anonimiteit
Platformen: Android
Ontwikkelaar:Briar Project
GRATIS

Briar is een smartphone app waarmee je versleutelde berichten uitwisselt. De verbinding wordt peer-to-peer gelegd via het Tor-netwerk of op korte afstand via Bluetooth en WiFi.

Briar is nog in beta (in ontwikkeling) en alleen voor Android beschikbaar. Het is nog niet mogelijk om foto’s en bestanden te delen. De app is speciaal ontwikkeld voor activisten, journalisten en iedereen die op een veilige en eenvoudige manier wil communiceren. De interface van de app is simpel en spreekt voor zich.

Een kring van vertrouwelingen

Voor vertrouwelijke communicatie lever je wel iets in op gebruikersgemak. Om via de app te communiceren ontmoet je elkaar in real-life en scan je elkaars QR-code. Op deze manier weet je zeker dat je met de juiste personen contact hebt. Je kunt dus niet van al je contacten zien wie wel en niet Briar hebben geïnstalleerd. Jouw Briar-contacten kun je via de app aan elkaar introduceren, waardoor de noodzaak voor een fysieke ontmoeting verdwijnt. Je creëert zo een kring met vertrouwde personen.

Meer dan appjes

Vervolgens kun je elkaar via de app privé-berichten sturen en met elkaar communiceren in groepen of op een forum. Verder kun je in de app ‘blogs’ schrijven en delen met jouw contacten. Je kan ook blogs en nieuws dat elders via een RSS-feed is gepubliceerd over het Tor-netwerk ontvangen en delen binnen de app.

Privacy

De meeste berichten-apps (zoals WhatsApp) maken gebruik van een centrale server (computer). Je verstuurt een bericht naar de server, waarna de server het bericht doorstuurt naar jouw contactpersoon. Vaak bewaart de server een kopie van jouw (versleutelde) berichten en contactenlijst. Ook na versleuteling blijft de aan berichten gekoppelde gebruiksgegevens (meta data) zichtbaar. Die gebruiksgegevens laten onder andere zien wanneer je met wie contact had.

De Briar-app maakt geen gebruik van een centrale server. De app synchroniseert direct tussen de apparaten van jou en jouw contactpersonen (via Bluetooth of een lokaal Wifi-netwerk) óf maakt gebruik van het Tor-netwerk. Zo blijven jouw gebruiksgegevens zoveel mogelijk buiten beeld.

Bescherming

Er blijft altijd een risico bestaan dat jouw communicatie wordt onderschept. Maar door de manier waarop Briar werkt (versleuteling, geen centrale server, gebruik maken van het Tor-netwerk) wordt het veel moeilijker en dus duurder om jouw communicatie te onderscheppen.

Tegen een fysieke aanval wapen je je door het gebruik van een wachtwoord en een Panic Button-app. Door het instellen en gebruiken van een Panic Button-app kun je uitloggen, maar ook je account of de Briar-app in zijn geheel verwijderen. Je berichten en contacten ben je definitief kwijt, maar dit kan wenselijk zijn. Bijvoorbeeld als je bij security uit de rij wordt gehaald.

Lees hier verder over precies hoe en waartegen Briar je wel en niet beschermd.

Audit

De app is open-source en voor vrijgave is een audit uitgevoerd door Cure53. De geconstateerde kwetsbaarheden zouden zijn opgelost.

Ontwikkeling

Omdat voor de definitieve versie nog veranderingen in het peer-to-peer protocol worden verwacht, kan een nu opgebouwd account niet meegenomen worden naar de definitieve versie van de app. Verder zijn er plannen om ook een desktop-versie te ontwikkelen, maar of Briar ook als iOS-app beschikbaar komt, is nog onzeker.

Conclusie

Briar is anders dan de meeste berichten-apps. Voor de gemiddelde gebruiker is het misschien geen volwaardig alternatief voor WhatsApp, maar wel het beste alternatief als je opzoek bent naar vertrouwelijkheid in een eenvoudig te gebruiken smartphone-app. Zeker in de situatie dat het Tor-netwerk of zelfs het internet wordt geblokkeerd door de overheid (bijvoorbeeld bij grote publieke demonstraties), omdat het dan mogelijk blijft om op korte afstand via Bluetooth en WiFi informatie te wisselen.

Twijfel je over de beste app voor jouw berichten? Vergelijk Briar hier met andere messenger apps.

  • Voordelen

  • End-to-End encryptie
  • Verhoogt anonimiteit
  • Free as in "Free beer!"
  • Privacy-vriendelijk
  • Deze tool is open source
  • Nadelen

  • Werkt op een beperkt aantal platformen