GRATIS

Diaspora* is een nieuwe manier van social media met meer vrijheid en privacy.

Open source

Diaspora is open source en wordt ontwikkeld door honderden ontwikkelaars over de hele wereld. Hiermee is de controle op de software groot, en fouten, lekken of achterdeuren worden snel gezien en aangepast. Iedereen mag en kan de software bekijken en zelf installeren.

Nieuwe functies en het gebruik er van is sterk in ontwikkeling en komen tijd gaan er diverse nieuwe functies toegevoegd worden.

|Diaspora

Decentraal

Het diaspora sociale netwerk is een dienst die decentraal is opgezet en die niet één eigenaar heeft. Op dit moment zijn er meer dan 300 diaspora servers (Pods genaamd) in de wereld die met elkaar verbonden zijn. Alle Pods (zie Podupti voor de lijst) zijn van een andere eigenaar en iedereen kan ook zijn eigen Pod aan het netwerk koppelen.

Gebruikers kunnen zich op vrijwel elke pod registreren en anderen van dezelfde en andere pods volgen, ermee chatten en berichten delen.

Vrijheid

Op diaspora ben je vrij om alles te plaatsen wat je wilt. Er is geen censuur op wat voor gegevens, foto’s, plaatjes of teksten die je plaatst. Doordat je anoniem kunt blijven is het mogelijk alles wat je maar wilt, te plaatsen en te verspreiden. Dit is voornamelijk positief maar kan ook een negatieve wending krijgen. Daar zijn de diaspora administrators zich zeer bewust van en zij houden dat in de gaten.

Je kunt dus op diaspora al je creativiteit uiten in alle vormen die maar digitaal mogelijk zijn. Zolang je dit maar binnen de gebruiksvoorwaarden houdt. Zo is het de bedoeling om (mogelijk) aanstootgevende berichten te plaatsen door de hashtag #nsfw (not safe for work) te gebruiken (diaspora laat #nsfw berichten standaard namelijk niet zien, om te voorkomen dat iemand onaangekondigd aanstootgevende berichten te zien krijgt).

Privacy

Privacy op diaspora is beter geregeld dan op andere social media sites. Informatie die men plaatst op het diaspora* netwerk kan niet centraal worden opgevraagd en blijft op die ene Pod staan. Men kan vanaf andere Pod’s deze informatie wel lezen en erop reageren maar foto’s en andere gegevens blijven staan waar het is gepost. Account gegevens, zoals e-mail adres, zijn afgeschermd en alleen zichtbaar voor eigen gebruik. Daarnaast is de gebruiker eigenaar van zijn data, diaspora en de beheerders van de Pod worden geen eigenaar en de gegevens worden ook niet doorgezet naar derden voor bijvoorbeeld advertenties of om de geldschieters tevreden te houden. Dit staat in schril contrast met centrale social media die de gegevens van gebruikers verkopen om de dienst economisch rendabel te maken. Ook het gebruik van je echte naam is niet nodig. Als je niet onder eigen naam wil posten, maak je een anoniem account aan en ga je daaronder je berichten posten.

Privacy is ook belangrijk als je besluit jouw diaspora account te verwijderen. Al jouw gegevens worden dan op de diaspora pod verwijderd en het enige wat achterblijft, is je accountnaam zodat niemand jouw accountnaam nog kan gebruiken of misbruiken. Ook jouw e-mail adres is na verwijderen niet meer binnen diaspora bekend. Het is dus niet deactiveren maar echt daadwerkelijk verwijderen, restoren van jouw gegevens is voor diaspora pod beheerders dan ook onmogelijk. Wil je echt je account verwijderen, download dan eerst alles (kan in één keer) want na verwijderen is het echt weg.

Geen censuur van berichten

De Pod Administrators zijn verantwoordelijk voor het in de lucht houden van de diaspora Pod en zij kunnen eventueel de berichten die gepost worden, en accounts, verwijderen, maar zij handelen niet actief. Pas na een melding gaan zij actie ondernemen en bekijken of een gemeld bericht voldoet aan de gebruiksvoorwaarden.

Er is dus geen censuur of andere vorm van preventief verwijderen van berichten of tijdelijke uitsluiting zoals je veel ziet op andere social media. Dit heeft voordelen en nadelen en zorgt er voor dat er geen beperking is op de vrijheid.

Nieuwsbericht op De Correspondent
  • Voordelen

  • Verhoogt anonimiteit
  • Werkt op verschillende platformen
  • Free as in "Free beer!"
  • Privacy-vriendelijk
  • Deze tool is open source
  • Nadelen

  • Langzaam