Facebook

Categorieën: Sociale Netwerken
Platformen: iOS, Windows, Android, Windows Phone, Web, Mac OSX, Linux
Ontwikkelaar:Facebook
GRATIS

Facebook is een social media dienst waarmee je berichten kunt delen en chatten met vrienden.

Na registreren op Facebook kun je een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen, berichten versturen, foto’s posten, video’s delen en berichten krijgen van vrienden die iets posten of leuk vinden (‘liken’). Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en hun vrienden in groepen verdelen, zoals “Vrienden van hobbyclub” of “Buren”.

Facebook is dermate populair dat uitleggen wat het kan niet echt nodig is.

Gesloten omgeving

Facebook is closed source, waardoor de onderliggende software niet gecontroleerd kan worden op fouten en achterdeuren. Ontwikkelingen in de software worden intern uitgevoerd en nieuwe functies worden bepaald door Facebook zelf. De inbreng vanuit de gebruikers is gelimiteerd tot verzoeken en bij voldoende aantal verzoeken zal Facebook deze mogelijk oppakken en doorvoeren.

Centrale opslag van gegevens

Facebook is een centraal opgebouwd systeem, dit houdt in dat Facebook één eigenaar heeft en die kan bepalen of en wat er met jouw gegevens gebeurt.

Indien de eigenaar bepaalt dat alle gegevens gebruikt mogen worden voor reclame, kun je daar als gebruiker niet veel aan veranderen. De advertenties komen dan vanzelf in jouw Facebook timeline. Doordat Facebook geld verdient aan gegevens en likes, zal deze actief jouw timeline gebruiken om zoveel mogelijk likes op advertenties te krijgen.

Commercieel bedrijf

Naast dat Facebook een centraal systeem is, is het een commercieel bedrijf met een beursnotering. Om de beleggers de nodige winstmarge te geven zal er geld verdiend moeten worden met de omgeving. Het enige waardevolle bezit van Facebook is de hoeveelheid gegevens van de gebruikers. Deze kunnen verkocht worden voor bijvoorbeeld advertenties en andere doeleinden.

Vrijheid en censuur

Je zal dit ongetwijfeld wel eens gezien hebben of iemand van jouw vriendenkring heeft er al mee te maken gehad. Het plaatsen van berichten op Facebook heeft veel regels en deze zijn voor Nederlandse begrippen wat behoudend en conservatief. Berichten met naaktfoto’s mogen niet en zelfs foto’s van een moeder die haar baby de borst geeft worden door Facebook verwijderd. Gevolg kan zijn dat jouw account voor bepaalde of onbepaalde tijd geblokkeerd wordt.

Frappant is dan wel dat berichten over geweld wel toegestaan worden en soms weken online staan en pas na meerdere meldingen worden verwijderd.

Privacymaatregelen

Als je zeker wilt zijn dat het bericht van jou alleen bij de ander terecht komt is er op Facebook een mogelijkheid om te chatten. Maar echt privé is deze chat niet, want Facebook leest mee en indien je bepaalde woorden gebruikt zal Facebook deze verwijderen of bewaren. Heb je vaker chatgesprekken met bepaalde combinaties dan kan Facebook jouw account blokkeren (voor bepaalde of onbepaalde tijd).

Weggaan bij Facebook

Weggaan van Facebook kun je op twee manieren uitvoeren. Je kunt je account deactiveren in de menu’s (instellingen - beveiliging) of je account geheel verwijderen en alle berichten wissen. Dat laatste is wat moeilijker te vinden in de menu’s van Facebook. In de link hieronder staat een Engelstalige uitleg.

How to Delete Your Facebook Account (in het Engels)
  • Voordelen

  • Werkt op verschillende platformen
  • Free as in "Free beer!"
  • Toegankelijkheidsfuncties voor mensen met een beperking
  • Nadelen

  • Schendt je privacy