Keepass is een tool waarmee je je wachtwoorden versleuteld opslaat.

Keepass is een gratis en open-source password manager. Je wachtwoorden worden opgeslagen in een digitale kluis, die je in beginsel op je eigen computer beheert. Naast wachtwoorden kun je ook bestanden in KeePass opslaan, zoals PGP sleutels.

Toegankelijkheid
De kluis is beveiligd met goede versleuteling. Je kan de kluis openen met een een wachtwoord of wachtzin (masterpassword). Ook is er een optie voor 2-factor authenticatie. Om je wachtwoorden overal toegankelijk te maken kun je een kopie van de kluis op een server of in een cloud, zoals bijvoorbeeld Dropbox zetten. Omdat je masterpassword niet wordt verstuurd naar een server van een bedrijf, ben jij de enige die bij je wachtwoorden kan.

Wachtwoorden invullen, genereren en syncen
Keepass biedt verschillende opties voor het invullen van wachtwoorden. Zo kan het proces automatiseren met auto-type, je kunt wachtwoorden slepen of kopiëren en plakken. Keepass bevat een wachtwoordgenerator om met een druk op de knop lange, goede wachtwoorden te genereren. Wanneer je een nieuw wachtwoord aan de kluis hebt toegevoegd, kun je deze wijziging ook toepassen op een kopie van de kluis die je ergens anders hebt opgeslagen. Gebruik hiervoor de optie synchronize with file.

Tips voor veilig gebruik
Om te zorgen dat keyloggers minder vat hebben op de wachtwoorden die je invult vanuit Keepass, is het raadzaam om de optie voor two-channel-auto-type-obfuscation (TCATO) aan te vinken bij elk wachtwoord dat je toevoegt aan de kluis. Dit werkt voor bijna alle services, wanneer het niet werkt kun je het weer ontvinken. Door de optie lock workspace when locking the computer or switching the user aan te vinken, sluit de kluis automatisch wanneer je computer op stand-by gaat. Zo heb je minder kans dat je kluis nog open staat wanneer je computer gestolen zou worden. Om te beschermen tegen gespecialiseerde spyware kun je de beveiligingsoptie enter password on secure desktop aanvinken.

Ontwikkeling
De tool werd ontwikkeld door hoofdontwikkelaar Dominik Reichl en wordt nog steeds bijgehouden. Keepass werd oorspronkelijk ontwikkeld voor Windows, maar er zijn allerlei onofficiële versies gemaakt voor vrijwel alle populaire en minder populaire besturingssystemen en apparaten. Voor aanvullende mogelijkheden kunnen plugins van derden worden geïmporteerd. Kijk uit met het gebruik van sommige plugins, gezien ze de veiligheid eventueel zouden kunnen verzwakken.

  • Voordelen

  • Controle over encryptie sleutels
  • Werkt op verschillende platformen
  • Snel
  • Free as in "Free beer!"