Searx

Categorieën: Privacy
Platformen: Web
Ontwikkelaar:Adam Tauber
GRATIS

Searx is een open source metazoekmachine.

Dat wil zeggen dat searx niet zelf zoekt op het internet, maar dat searx zelf in een flink aantal andere zoekmachines zoekt. Searx maakt (als jij dat wilt) onder meer gebruik van DuckDuckGo, Startpage, Bing en Wikipedia voor nieuws, Flickr voor afbeeldingen, Github voor broncodes van open source programma’s, Openstreetmap voor geografische informatie, en nog veel meer soorten bronnen. Je kunt in de Firefox browser Searx instellen als je standaard zoekmachine.

Het voordeel van het gebruik van een metazoekmachine is dat je niet zelf de vraag aan de zoekmachines stelt, dat doet de metazoekmachine voor je. Dat betekent dus dat de zoekmachines waar jij via Searx gebruik van maakt, jou niet kennen. Searx bewaart de vraag zelf ook niet.

Configuratie

Je kunt Searx configureren. Zo kun je bijvoorbeeld de gebruikersinterface in de Nederlandse taal kiezen en kiezen van welke zoekmachines je gebruikt wilt maken. Die configuratie kan als je dat wilt door Searx in een cookie op jouw pc worden opgeslagen, zodat je je instellingen kan bewaren. Maar het hoeft niet.

Open source

Searx is een open source product. Je kunt de broncode bekijken en aanpassen. Via de projectpagina kun je verschillende servers vinden die gebruik maken van Searx. Je kunt Searx ook op een eigen server, bijvoorbeeld een vps, installeren.

  • Voordelen

  • Privacy-vriendelijk
  • Deze tool is open source
  • Nadelen

  • Langzaam