Signal

Categorieën: Appen, Privacy, Encryptie, Bellen
Platformen: iOS, Android, Web
Ontwikkelaar:Open Whisper Systems
GRATIS

Signal is een smartphone app waarmee je versleuteld chat en belt.

Signal is een gratis app waarmee je kunt appen en bellen. Signal biedt versleuteling van je berichtjes en is goed voor je privacy.
Signal

Gebruiksvriendelijk

In Signal zijn de bel en berichtfunctie op een strakke manier geïntegreerd in één berichtenlijst. Je kunt persoonlijke berichten sturen en chatten met een groep. Ook kun je foto’s en video’s versturen.

Veilig

Wat Signal fundamenteel anders maakt dan andere messenger of bel apps, is de kant die de meeste gebruikers niet zien: de broncode en de systemen. De broncode van de Signal is open-source. De app maakt gebruik van sterke end-to-end versleuteling met forward en future secrecy. Daarbij wordt je persoonlijke sleutel opgeslagen op je telefoon, niet op de server bij Open Whisper Systems. Dit betekent dat Open Whisper Systems of een kwaadwillende onderschepte gesprekken niet kunnen ontcijferen, ook niet als ze later jouw persoonlijke sleutel in handen zouden krijgen. Daarnaast heeft Signal ingebouwde systemen om je automatisch te waarschuwen en zelf te laten controleren op een eventuele Man In The Middle Attack.

Wanneer je wilt checken of degene met wie je communiceert ook echt de persoon is waarmee je wilt communiceren, kun je in je in fysieke aanwezigheid elkaars sleutels vergelijken.

Betrouwbaar

Open Whisper Systems is een groep ontwikkelaars onder leiding van Moxie Marlinspike. Ze maken en onderhouden al langere tijd niet-commerciële software die de veiligheid en anonimiteit van gebruikers respecteert. Open Whisper Systems heeft daarnaast WhatsApp geholpen met hun versleuteling.

Een beetje extra anonimiteit

Signal is niet geoptimaliseerd voor anonimiteit. Wel biedt Signal iets meer anonimiteit dan veel andere messenger apps. Dit doet het door je de mogelijkheid te geven om een ander (tijdelijk) telefoonnummer te gebruiken en door zo zorgvuldig mogelijk met jouw gebruikers ID en je contacten om te gaan. Naast registreren met je gewone telefoonnummer, is het mogelijk om een (tijdelijk) VoIP nummer van andere VoIP diensten te gebruiken. Je kunt dan zelfs je simkaart verwijderen en via WiFi de app gebruiken. Daarnaast gebruikt Signal alleen de contacten in je adresboek als jij dat wilt. Wanneer je de app laat checken welke van jouw contacten ook Signal gebruiken, komen jouw contacten niet op de servers van Open Whisper Systems te staan. Wel worden ze dan eenmalig, zoveel mogelijk geanonimiseerd en beveiligd over het netwerk van Open Whisper Systems gestuurd en vergeleken met een versleutelde database die wel op hun server staat.

Twijfel je over de beste app voor jouw berichten? Vergelijk Signal hier met andere messenger apps.

- Instructies voor het koppelen van een tweede telefoonnummer aan Signal als je je hoofdnummer niet wil prijsgeven.
- Vordering gegevens over Signal-gebruiker door overheid liet zien hoe Signal privacy-by-design toepast.
  • Voordelen

  • End-to-End encryptie
  • Werkt op verschillende platformen
  • Snel
  • Free as in "Free beer!"
  • Privacy-vriendelijk