Telegram is een smartphone app waarmee je versleuteld chat.

Telegram Screenshot
Telegram is een chat client met ondersteuning op diverse platformen. Het werkt op telefoons (Android, iOS en Windows Phone), op je computer (Windows, Linux en Mac OSX) en er is een web versie.

De broncode van Telegram App is publiek waardoor iedereen de werking kan controleren en eigen variaties op de App kan maken. Mede hierdoor is Telegram voor veel apparaten beschikbaar. Telegram maakt gebruik van de infrastructuur van de ontwikkelaar, van de software die daarop wordt gebruikt is de broncode niet publiek.

Naast één-op-één chatten is er een groepsgesprek mogelijkheid. Een extra mogelijk is om end-to-end versleutelde berichten te versturen, die dan niet op de servers van Telegram opgeslagen worden. Dit wordt binnen de Telegram chatapp ‘Secure Chat’ genoemd en versleuteling wordt uitgevoerd door een zelf ontwikkelde manier van versleutelen, genaamd MTProto. Binnen het protocol worden AES-256 sleutels gebruikt en hashing is het in theorie zwakke SHA-1.

Deze zelf bedachte manier van versleutelen is een aandachtspunt en wordt door veel experts als negatief bestempeld en is al in theorie als zwak bestempeld. Telegram heeft een flinke geldprijs uitgeloofd voor iedereen die hun encryptie aantoonbaar weet te kraken. De eerste ronde in deze openbare competitie is door niemand gewonnen (februari 2015).

De oprichters van Telegram komen uit Rusland en zijn ook de oprichters van VKontakte. Het hoofdkantoor van Telegram is gevestigd in Duitsland. Financieel zijn ze niet duidelijk waar het geld vandaan komt en hoe dat terug verdiend kan worden. De dienst is nu (nog) geheel gratis.

De servers van Telegram zijn verspreid over de wereld waardoor de chats snel afgeleverd kunnen worden.

Twijfel je over de beste messenger app voor jou? Vergelijk Telegram met andere messenger apps.

Technische uitleg over MTProto: MTProto Mobile Protocol
Security analyse van MTProto: Zwakheden van MTProto
  • Voordelen

  • End-to-End encryptie
  • Snel
  • Free as in "Free beer!"
  • Nadelen

  • Geen controle over encryptie-sleutels
  • De encryptie-techniek is niet bewezen
  • Deze tool heeft bekende beveiligingsproblemen