uBlock Origin

Categorieën: Privacy, Browsers, Add-ons
Platformen: Windows, Mac OSX, Linux
Ontwikkelaar:Raymond Hill
GRATIS

uBlock Origin is een add-on voor browsers zoals Firefox en Chrome die advertenties kan blokkeren.

Met de add-on uBlock Origin heb je meer privacy bij het surfen op het internet. Advertenties, trackers, cookies en andere voor het surfen niet noodzakelijke functies worden hiermee geblokkeerd. uBlock Origin zorgt er voor dat sites sneller geladen worden (je hoeft niet alle reclame op te halen) en je het vermindert daarmee meteen de kans dat je kwaadaardige software via advertenties binnenhaalt.

Hoe het werkt

Met filters, bijvoorbeeld die van EasyList, kan er automatisch ongewenste inhoud op websites geblokkeerd worden, zoals irritante advertenties, nare banners en tracking elementen. Er worden diverse lijsten meegeleverd, maar deze staan niet standaard allemaal aan. Je kunt hier zelf een keuze in maken. Dit is wel iets voor gevorderden. Van de meegeleverde lijsten zijn er twee die uit staan, die wij gaarne aanbevelen. Ga hiervoor naar de add-on manager in Firefox of Chrome, klik op “opties” bij de uBlock Origin add-on en selecteer de tab “Filters van derden”.

Sociale media tracking

De eerste is de “Fanboy’s Social Blocking List” lijst. Hiermee worden voornamelijk Facebook, Twitter, Youtube en Google+ functies op sites van derden uitgeschakeld. Deze is met name handig als je niet wilt dat Facebook, Twitter en Google alle sites die jij bezoekt kunnen registreren. Het nadeel is dat je dan ook niet meer makkelijk een site kunt “liken” of “tweeten”.

Nederlandse sites

De tweede is de “Easylist Dutch”. Hierin staan veel Nederlandse sites (of delen daarvan) genoemd. Deze zorgt ervoor dat je ook op Nederlandstalige sites minder last hebt van advertenties en irritante pop-ups.

  • Voordelen

  • Verhoogt anonimiteit
  • Werkt op verschillende platformen
  • Free as in "Free beer!"
  • Privacy-vriendelijk