Veracrypt

Categorieën: Encryptie, Beveiliging, Bestandsversleuteling
Platformen: Windows, Mac OSX, Linux
Ontwikkelaar:Idrix
GRATIS

Veracrypt is een programma waarmee je gegevens op jouw computer versleuteld op kunt slaan.

Veracrypt kan worden gebruikt om een bestand op je computer, je hele harde schijf of een zogenaamde ‘diskpartitie’ te versleutelen. Veracrypt is een techniek om bestanden te versleutelen, in tegenstelling tot sommige andere tools op deze website, die juist de verbinding waarover bestanden verstuurd worden versleutelen (zoals een VPN). Veracrypt werkt op Linux, Windows, en Mac computers. Op smartphones is Veracrypt niet mogelijk. Echter, de nieuwste modellen iPhone’s en iPad’s zijn reeds voorzien van versleuteling (of de optie om versleuteling aan te zetten) en sommige Android-telefoons hebben deze optie ook meegeleverd. Veracrypt gebruik je om je laptop, desktop of externe harde schijf te beveiligen.

Truecrypt vs Veracrypt

Veracrypt is een doorontwikkeling van Truecrypt. De ontwikkelaars van Truecrypt zijn met het product gestopt. De ontwikkelaar van Veracrypt heeft de broncode van het originele Truecrypt op een aantal plaatsen sterk verbeterd. Zo zijn met name de gebruikte encryptiemethoden een stuk sterker gemaakt.
Een aantal van de kleinere zwakheden die naar boven zijn gekomen in het recentelijk uitgevoerde onafhankelijk onderzoek naar de encryptiekwaliteit van Truecrypt zijn in Veracrypt inmiddels opgelost, volgens de ontwikkelaar.
Veracrypt biedt de mogelijkheid om met Truecrypt versleutelde media om te zetten naar het Veracrypt systeem.
Het lijkt er dus op dat Veracrypt een volwaardige opvolger is geworden van Truecrypt. Er is echter één belangrijk verschil met Truecrypt: Veracrypt heeft niet hetzelfde onafhankelijke onderzoek gehad als Truecrypt en kan dus in theorie nieuwe achterdeurtjes of encryptiefouten bevatten. Er staat wel een dergelijk onderzoek gepland, maar daarvoor moet eerst het benodigde geld voor worden ingezameld.

Veracrypt is een complex product met zeer veel mogelijkheden, maar wel voorzien van uitstekende -Engelstalige- documentatie.

Veracrypt

Veracrypt en de cloud

Veracrypt is minder geschikt om (grote) dataverzamelingen versleuteld op te slaan bij een cloudaanbieder. Alleen als de dataverzameling een nooit wijzigend archief is, kan Veracrypt hier goed voor worden ingezet. Elke wijziging aan het archief vereist namelijk dat het bestand in zijn geheel weer opnieuw moet worden verstuurd naar de cloudaanbieder.

Veracrypt en bestanden uitwisselen

Wie op een veilige manier bestanden wil uitwisselen met andere mensen die van een ander computerplatform gebruik maken, kan ook overwegen dit met Veracrypt te doen. Uitwisseling met Veracrypt is in de basis iets veiliger dan met bijvoorbeeld versleutelde ZIP-bestanden, omdat de bestanden kunnen worden geopend binnen de versleutelde opslag. Bij het openen van een ZIP-bestand moet deze eerst worden uitgepakt. Dit resulteert in een niet versleutelde kopie naast het versleutelde bestand (die vaak vergeten wordt).

  • Voordelen

  • Controle over encryptie sleutels
  • Werkt op verschillende platformen
  • Free as in "Free beer!"
  • Privacy-vriendelijk
  • Nadelen

  • Werkt op een beperkt aantal platformen